Holmestrand brygge på kveldstid. Foto

Holmestrand – en kystby i sterk vekst

Holmestrand er kjent som både byen under fjellet, badebyen og porten i nord til Vestfold og Telemark. Her finner du et sentrum i vekst, en nyrestaurert havn, flotte badeplasser, turmuligheter året rundt, gode pendlemuligheter og et boligtilbud for alle livets faser.

De siste 10-15 årene har det skjedd en rivende utvikling i Holmestrand. Byen, som ligger vakkert til ved Oslofjorden, har gått fra å være en stoppeplass på vei til Sørlandet, til å bli et svært attraktivt bosted for både unge og eldre. Byutviklingen har ikke bare gledet innbyggerne – den har også bidratt til å overbevise tilflyttere om å bosette seg enten under eller over fjellet i Holmestrand. Og det er mange grunner til at byen nå opplever økt pågang fra tilflyttere som velger å ta med seg flyttelasset sitt til byen.

Nærhet til jernbane og E18

Da nye Holmestrand stasjon åpnet i 2016 med dobbeltspor, to innganger fra sentrum og en fjellheis, ble Holmestrand straks en mer attraktiv by for pendlere – og pendlermiljøet i byen er nå stort. Herfra er det kort reisetid til både Drammen, Oslo og Vestfold-byene. Du når Tønsberg på i underkant av 20 minutter og Oslo på under en time. Den 70 meter høye fjellheisen gjør det ikke bare effektivt å pendle, den knytter også byen ytterligere sammen, og bidrar til å gjøre det enklere å forflytte seg opp og ned fjellet uten å benytte bil eller kollektivtransport. En annen faktor som virkelig satte Holmestrand på kartet som bosted for noen år siden, var E18-utbyggingen. Med kort nærhet til både jernbane og motorvei, er Holmestrand nå et sentralt knutepunkt. Her får du storbyfordeler i kombinasjon med småbysjarm, god plass og nærhet til vakker natur.

Les mer om pendlertilbudet her.

Som et resultat av den gode utviklingen byen er i har det allerede blitt skapt nye boliger, næringsarenaer og møteplasser – og fremtidsplanene for byen er mange og spennende.

Boligprosjekter for alle

I takt med etterspørselen etter boliger, har nye og spennende boligprosjekter sett dagens lys i Holmestrand. Her finner du alt fra rimelige rekkehus og startleiligheter til eksklusive leiligheter og eneboliger både under og over fjellet.

Les også: Frihetsfølelse og god plass i Holmestrand

En aktiv livstil

Uansett hvor du bosetter deg, kan Holmestrand by på et rikt utvalg av fritidsaktiviteter. Byen har mange lag og foreninger, og den gode, gamle dugnadsånden lever i beste velgående. Her finnes det et tilbud for alle uansett alder og interesser. Det arrangeres årlig ulike typer arrangementer i byen, som for eksempel Idrettens dag, Friidrettens dag, Håndballens dag, Fotballens dag, Holmestrand maraton og Stolpejakten for å nevne noe. 

Turmulighetene er også svært gode i Holmestrand – og særlig kyststien mellom Holmestrand og Sande skiller seg ut som et svært attraktivt tursted både for trening, rekreasjon og gode opplevelser i kystnær natur.

Bilde av løpegruppe i Sande. Foto: Privat

Et levende sentrum i utvikling

Nye Holmestrand stasjon og den nyrestaurerte strandpromenaden og gjestehavna har vært viktige brikker i å bygge opp Holmestrand sentrum og gjøre byen til den perlen den er i dag. Gjestehavna er i dag Vestfolds største havn – og den er pusset opp for 30 millioner kroner for å gi byen et stort løft. Området trekker til seg et stort antall båtturister, bilturister og bobilturister – og havneområdet er selvfølgelig også et sted holmestrandingene selv er svært stolte av og hvor de gjerne møtes. Her kan du kose deg på en uteservering med god mat og drikke – og spise favorittisen på bryggekanten. Nederst i det nybygde Holmestrand brygge, hvor det er både leiligheter og næringsvirksomhet, finner du nå ettertraktede italiensk restauranten Bella Vista med egen uteservering på brygga. Og også i sentrumsgatene finner du et variert tilbud av både restauranter, kafeer og kaffebarer.

Vil du shoppe, er mulighetene gode. Byen byr på alt fra små lokale butikker, til større kjedebutikker innenfor ulike bransjer. Stadig nye butikker dukker opp, og flere av disse gjør det svært godt. Og skulle du ikke finne det du trenger i umiddelbar nærhet, er det ikke mer enn en halvtimes kjøring til store kjøpesentre.

I sentrum finner du også det nye biblioteket som har blitt svært populært. Biblioteket holder til i Bibliotek-Kvartalet som rommer både leiligheter, nye lokaler for Vinmonopolet, matbutikk, apotek og kontorlokaler.

Les også: Plass til flere folk, butikker og bransjer i Holmestrand

En ny og attraktiv bydel tar form

Området som tidligere ble kalt Holmestrand Nord, kalles nå Holmestrand Nordbyen, og området har blitt en ny bydel i byen. Her finner du blant annet Holmestrand Fjordhotell, to leilighetsbygg, inngang til jernbanen og Dulpen med både strand, badstue og aktivitetsområde. I enden av strandpromenaden som går forbi sentrum og bort til Dulpen og hotellet, er det også en 300 meter lang nybygget bølgebryter som har blitt et yndet sted å besøke blant annet for å prøve fiskelykken. Det er store planer og ambisjoner for Nordbyen både når det gjelder boliger, aktivitetstilbud og næringsliv, og tanken er at bydelen skal være et supplement til resten av Holmestrand sentrum.

Illustrasjonsbilde fra Nordbyen i Holmestrand.

Båtliv og bading i vakker skjærgård

Holmestrandingene er stolte av sin kystnære beliggenhet og vakre skjærgård. Har du båt, er det kort vei ut i skjærgården med flotte øyer hvor du kan finne en idyllisk ankerplass. Holmestrand er en badeby med lange tradisjoner, og i sentrum finner du badeplassene Dulpen og Hagemann som ligger i hver sin ende av sentrum. Lenger sør for byen finner du også populære Sandsletta. Holmestrand Seilforening er en tradisjonsrik forening i byen, og her kan både unge og eldre lære seg å seile. I år er Holmestrand blant annet stolt startby for den kjente regattaen Skagen race.

Les også: Ta turen til natur- og fritidsperlen Langøya

Fisker på bølgebryteren i Holmestrand. Foto.