Sande sentrum. Foto

Sande – den urbane landsbyen

Sandesokningene har mange grunner til å være stolte av alt bygda har å by på. Her finner du et kompakt sentrum med butikker, spisesteder, boliger og togstasjon, et levende landbruk, en vakker kystlinje og fantastiske turmuligheter sommer som vinter i flotte skogsområder.

En av Sandes mange styrker er den sentrale beliggenheten både sørover mot Vestfold-byene og mot Drammen og Oslo. Med kort vei til E18 og en egen togstasjon, er Sande et populært sted å bosette seg for pendlere. Her kan du bo landlig, men sentralt. Mange beskriver Sande som det hyggelige stedet å bo, både fordi det er et naturskjønt og fordi sandesokningene er positive, jordnære og trivelige folk. Det har skjedd og skjer mye med tanke på utvikling i Sande sentrum. Det er bygget nye butikker, sentrumsnære boliger, veier og turstier, og derfor ser stadig flere at Sande er et attraktivt sted å bo.

Klikk her for å lese mer om pendlemulighetene fra Sande.

Et kompakt sentrum i utvikling

Sande sentrum kan beskrives som kompakt fordi både butikker og spisesteder ligger tett opp mot torget rett ved den tidligere stasjonsbygningen fra den gang jernbanen gikk gjennom sentrum. Her holder i dag det hyggelige og populære spisestedet Stasjonsgaarden Kafe og Bar til og ønsker man en italiensk atmosfære er Luigi`s Spiseri å anbefale. I sentrum finner du en god miks av butikker, både kjedebutikker og butikker med personlighet og et variert vareutvalg du kanskje ikke finner alle andre steder. Sentrumstorget er et naturlig samlingssted ved arrangementer, så når det skjer noe i Sande er det godt synlig.

I tillegg til Sande sentrum vil du også finne mindre handelssentra flere steder i Sande. Sandesenteret og Sandvinsenteret har begge et supplerende utvalg av butikker og andre funksjoner. 

I disse dager pågår det omfattende utviklingsarbeider som vil gjøre sentrum enda mer attraktivt. Som et resultat av at fylkesveien er trukket lenger østover, er det nå frigjort et område mot Sande sentrum hvor det skal bli hele 1400 nye boenheter og en ny Meny-butikk. Wingejordet og Klokkerjordet er to av utbyggingsprosjektene. De får en landlig beliggenhet, men ligger samtidig midt i Sande sentrum. I tillegg blir det bygget en ny sentrumsskole på Klokkerjordet for både barne- og ungdomskoletrinnet. Når alt står ferdig vil Sande sentrum strekke seg til begge siden av Sandeelva, og nye veier og gang- og sykkelstier vil binde alt sammen slik at det nyutviklede området blir en naturlig del av sentrum. 

Skisse/tegning av ny Menybutikk
Illustrasjon av Sande sentrum.
Skisse/tegning av deler av nye Sande sentrum

Bo tett på sjøen

Stadig flere får øynene opp for alle kvalitetene Sande har å by på, og bygda har hatt en enorm prisvekst på boliger de siste årene. Nordre Jarlsberg Brygge er et eksempel på et suksessrikt boligprosjekt. Leilighetskompleksene her ligger vakkert til mot Sandebukta og har lokket til seg mange tilflyttere takket være høy kvalitet og naturskjønne, kystnære omgivelser. Den idylliske kyststien går gjennom boligområdet og fortsetter hele veien videre til Sande og Holmestrand. Her finner du både båtplasser og badeplasser. Og har du båt, ligger de idylliske øyene og ankerplassene kun en kort båttur unna ytterst i Sandebukta. Her ligger naturperlene Bjerkøya, Killingholmen, Gåserumpa, Kommersøya og Langøya og venter på besøk.

Foto: Plassen vår

Turmuligheter sommer som vinter

I Sande kan du få den gode hytte- og feriefølelsen sommer som vinter takket være den vakre kystlinjen og flotte skoger. Det finnes fine skogsområder både i øst og vest, og særlig Vestskauen i Sande er kjent på hele østlandsområdet for sine skogsområder og et imponerende nett av merkede turveier og stier. Vestskauen er faktisk et av de mest snøsikre områdene på Østlandet, og skisesongen her starter ofte allerede i november og varer helt til mai!

Les mer om skiløypene på Vestskauen.

En aktiv fritid i Sande

Frivillighetsarbeidet i Sande er aktivt, og som et resultat av dette har bygda et rikt kulturliv med et stort antall lag og foreninger tilpasset alle aldersgrupper. Sande Sportsklubb har grupper for blant annet turn, fotball, judo, ski, sykkel, orientering og tennis. Sande har også en egen golfklubb. Bor du i Sande er det med andre ord ingen grunn til å kjede seg på fritiden.

Løpegruppe i Sande. Foto av gruppe ,med løpesko
Bilde av løpegruppe i Sande. Foto: Privat

Et rikt næringsliv og landbruk

Landbruket står sterkt i Sande, og to av landets større produsenter av økologiske grønnsaker, urter og melk holder til i bygda. Rosnes Gårdsdrift produserer økologiske grønnsaker og krydderplanter, og Vestre Teien produserer økologisk melk.

Bygg- og anleggsbransjen er stor i Sande og den vokser stadig. I tillegg skyldes mye av veksten i næringslivet i Holmestrand kommune den senere tiden utbyggingen av Hanekleiva Næringspark. Det nye lager- og logistikkmiljøet har lokket til seg mange store aktører på grunn av store tomteområder og sentral beliggenhet ved E18. Mange bedrifter som har vokst ut av lokalene sine i Lier og Drammen etablerer seg nå i Hanekleiva. ASKO, B.H. Ramberg og PostNord er eksempler på aktører som etablerer seg på det store området.

Les også: ASKO valgte Sande i Holmestrand