Ole Kristian Skjørdal sitter i førerhuset til løypemaskinen som lager skispor på Vestskauen i Sande i Holmestrand

Kongen av perfekte skiløyper

Visste du at Vestskauen i Sande i Holmestrand er et av de mest snøsikre områdene på Østlandet, og at skisesongen ofte starter i november og varer helt til mai? Løypekjører og ildsjel Ole Kristian Skjørdal sørger for å legge til rette for de virkelig gode skiopplevelsene.

Kilometer på kilometer med nykjørte trikkeskinner og brede traseer for skøyting – det er det en skiløper drømmer om – og plassen vår Holmestrand kan by på akkurat det. Velger du deg Montebello arenaVestskauen i Sande som utgangspunkt for skiturer kan du glede deg over et samlet løypenett på hele 90 km. Her er det god plass til alle, og løypesjef Ole Kristian Skjørdal legger svært mye arbeid i å lage skiløyper som begeistrer både mosjonister og aktive skiløpere.

– Hemmeligheten bak perfekte skiløyper har mye å gjøre med tidspunktet for når vi kjører løypemaskinen. Det er viktig at løypene får satt seg godt før skiløperne kommer. Jeg må derfor opp på natta for å bli ferdigkjørt til soloppgangen, forklarer Ole Kristian, som gjennom sesongen kjører både i ukedagene og i helgene.

Den mest snørike plassen i Vestfold

Vestskauen er kjent for mye snø og mange «kuldehøl», noe som også bidrar til at snøen holder lenge inne i marka.

– Snømålerne viser år etter år at vi ligger på 20-25 prosent mer nedbør her enn tilsvarende områder på Østlandet. Vi har vært oppe i 1,8 meter på det meste, og nå i slutten av april er det fremdeles 70 cm snø.

Ole Kristian Skjørdal sitter i førerhuset til løypemaskinen som lager skispor på Vestskauen i Sande i Holmestrand
Foto: Børre E. Helgerud

I 2020 startet sesongen 4. desember. Tidligere år har den startet allerede tidlig i november. – Flere av løypene går på et fint nettverk av skogsbilveier, noe som betyr at vi ikke trenger så mye snø før vi kan starte å kjøre løyper, sier løypesjef Ole Kristian Skjørdal.

Mange turmuligheter i Vestskauen

Løypesjefen beskriver terrenget i Vestskauen som småkupert, og han anbefaler både Øyvannsrunden og Gravdalsrunden. Førstnevnte har to spor og en stor trasé for skøyting, mens Gravdalsrunden går lenger innover i marka og har ett spor for klassisk og ett for skøyting. Ønsker du deg ut på tur etter mørkets frembrudd er det en bred og fin lysløype på ca. 2,5 km inne på Montebello arena.

– For de som er ute etter en skikkelig langtur, er det i fullt mulig å knytte seg inn på løypenettet mot Nedre Eiker og Drammen via Nysetra også, forklarer han.

Det er ikke lenger bare lokalbefolkningen som har glede av skiløypene. Ryktet om de strøkne skiforholdene har for lengst spredd seg i langrennsmiljøet, både blant aktive og mosjonister.

­– Hit kommer det skiløpere fra hele Østlandet, og det synes jeg er veldig hyggelig.

Og enten du er lokal eller besøkende, kan du om ikke lenge glede deg til å besøke det splitter nye klubbhuset som ble satt opp av Sande Sportklubb i tilknytning til Montebello arena i mars i fjor. Koronapandemien har det siste året satt en stopper for både servering og utleie av hytta, men her er det planer om å skape liv og røre i årene fremover.

Løypemaskin kjører skispor på Vestskauen i Sande i Holmestrand
Foto: Børre E. Helgerud

Mange timer dugnad gir perfekte skiforhold

Gjennom firmaet sitt, Tømrermester Skjørdal AS, har han på oppdrag fra Holmestrand kommune stått for løypeprepareringen helt siden 2013. Med seg til å kjøre har han to andre som er like lidenskapelig opptatt av å få høy kvalitet på løypene som han selv. Skjørdal er også en del av løypelaget Turløyper Vestskauen , som i tillegg til å vedlikeholde og preparere skiløype- og turløypenettet på Vestskauen, jobber med å skaffe midler til ulike prosjekter. De involverte legger ned utallige timer for at det alltid skal være best mulige forhold for turfolket.

– Oppdraget jeg har fra kommunen dekker stort sett kjøringen i ukedagene, men helgene tar vi som dugnad. Det å kunne tilrettelegge for at folk kan få benytte seg av det fine området og få fine naturopplevelser gir meg masse energi, så jeg gjør det med glede, sier Ole Kristian som legger ned ca. 500 timer i dugnadsarbeid hver sesong.

I tillegg til selve løypekjøringen, bruker han og andre i løypelaget mye tid på sommerhalvåret til å utbedre underlaget, hogge trær og vegetasjon, samt at de rydder stier og grøfter. Når han har litt fri fra jobb og dugnadsarbeid tar han gjerne en tur opp i høyden fra Montebello arena. Han har to utsiktsplasser han ofte besøker i sommerhalvåret.

– Jeg liker utsiktpunkter, og jeg legger ofte inn turer til Presteslettås, Sandes nest høyest topp på 563 moh. Utsiktstårnet på Ryggetang-Slettås har også en fantastisk utsikt i alle retninger.

Drømmer om snøkanoner på Montebello arena

Løypesjefen ser stadig etter muligheter til å forbedre skiløypene i Vestskauen. Nå drømmer han om snøkanoner.

– Vi har allerede en lang sesong her, men snøkanoner må kanskje bli det neste vi må prøve å få på plass. Da kunne vi produsert snø slik at vi kunne startet langrennssesongen allerede i oktober! Klarer vi det er vi helt der oppe og nikker med kjente skidestinasjoner som Sjusjøen, Birkebeinerstadion og Trysil. Det hadde vært gøy – og vi er ikke langt unna, sier løypesjefen entusiastisk.

Nyttige lenker for langrennsløperen og turgåeren i Holmestrand-regionen:

Følg Turløyper Vestskauen på Facebook, og få jevnlig oppdatering om føreforhold og når det er preparert.

Se også Turløyper Vestskauens hjemmeside og Skisporet  (klikk på Vestskauen).

Frister det med startnummer på brystet? Sjekk ut turrennet Montebellorennet som arrangeres i Vestskauen.

Holmestrand-regionen byr også på flotte skiløyper i populære Botnemarka. Botneløyper IS drifter skiløypenettet i Botnemarka hele året. Interesseselskapet er eiet av Botne skiklubb og Holmestrand og Omegn Turistforening.

Det blir også kjørt løyper i Hof, Selvik og ved Sandehallen.