Holmestrand havn. Foto.

Olvondo Technology utvikler grønn teknologi

Fra sine rødmalte kontorlokaler på brygga i Holmestrand utvikler det prisbelønnede selskapet Olvondo Technology AS høyteknologiske varmepumper for energigjenvinning i storindustrien.

Det Holmestrand-baserte selskapet Olvondo Technology har de siste årene imponert internasjonale forskningsmiljøer og industribedrifter med varmepumpeteknologien HighLift. Løsningen er unik i sitt slag i verden og kan bli avgjørende for at storindustrien skal klare å nå klimamålene som er satt for de kommende årene.

– HighLift er en høytemperatur varmepumpeteknologi for gjenvinning av spillvarme fra industriprosesser. Industribedrifter over hele verden må redusere CO2-utslippene for å møte kravene fra myndigheter og redusere kostnader ved energiforbruket. Vår teknologi er unik fordi den gjør det mulig å gjenbruke verdiløs spillvarme med temperaturer under 30oC og omgjøre varmen til verdifull prosessvarme eller damp på opp til 200oC. HighLift er den eneste tilgjengelige teknologien i markedet som kan levere slike temperaturer i dag, sier daglig leder Stefano Vittor.

Det internasjonale energibyrået, IEA, har i en fersk rapport gitt sitt perspektiv på hvordan utslippene fra industrien kan reduseres for å nå klimamålene for 2050 – og der står det svart på hvitt at det er et stort behov for produkter lik det som er utviklet i Holmestrand.

– IEA anslår at slike varmepumper vil dekke 30 % av varmebehovet i industrien i 2050. For å oppnå dette må det installeres en kapasitet tilsvarende 715 HighLift hver måned de neste 30 årene. Det å vite at teknologien vi jobber med vil bli avgjørende for å nå klimamålene gjør jobben vår svært meningsfylt, sier Vittor. 

Flyttet fra Drammen til Holmestrand

Olvondo Technology har i dag 13 ansatte med høy teknisk kompetanse fordelt på to lokasjoner i Norge. Hovedkontoret med ni ansatte innen administrasjon, salg og utvikling holder til i Weidemannsgate 9 i Holmestrand, mens fire ansatte innen produksjon, service og vedlikehold holder til på Bømlo. I 2018 flyttet selskapet hovedkontoret fra Drammen til Holmestrand.

– Vi jobber kun med utvikling og har til nå hatt begrensede inntekter, og derfor var vi på jakt etter rimeligere lokaler. Vi har ansatte fra både Drammen, Holmestrand, Tønsberg og Larvik, og vi fant ut at Holmestrand var et fint sted midt mellom byene. Det er enkelt å ta tog hit fordi vi kun er tre minutter unna stasjonen, og det er enkelt å kjøre bil og finne parkering. I tillegg er Holmestrand et hyggelig sted og de ansatte trives. Her ute på brygga har vi både utsikt, større lokaler enn vi egentlig trenger og badetrapp.

Vurderer du å flytte bedriften din til Holmestrand? Les mer om mulighetene som finnes.

Slik ser varmepumpen HighLift ut. Dette bildet er fra selskapets anlegg hos AstraZeneca. Foto: OlvondoTechnology

Finansiell støtte fra EU

Vittor forklarer at teknologien de jobber med å utvikle er svært kostnadskrevende da det er snakk store komponenter. Helt siden gründerselskapet begynte å jobbe med teknologien i 2006 har de forsøkt å få norske investorer på banen, uten å lykkes. Heldigvis har selskapet fått hjelp fra internasjonale krefter som har sett verdien i produktet de utvikler.

– Prosjektet er finansiert gjennom midler fra innovasjonsprogram i EU-systemet, og i disse dager jobber vi med prøvedrift av tredje generasjon av teknologien. Den nyeste versjonen er videreutviklet i samarbeid med legemiddelselskapet AstraZeneca og Åbo Akademi Universitet i Finland. Hos dem har vi har et anlegg hvor vi får teste ut nye løsninger i et operativt miljø.

I dag har selskapet prospekter fra hele verden som støtter arbeidet de gjør, og de blir kontaktet fra store industrivirksomheter som er på jakt etter teknologien de utvikler. Også norske industribedrifter ser behovet for løsningen de utvikler og støtter selskapet.

– I fjor høst ble vi så trygge på teknologien at vi startet byggingen av den nye prototypen hos AstraZeneca, og vi forventer en kommersiell lansering av produktet mot slutten av året, sier Vittor som ikke er i tvil om at det går an å drive internasjonalt fra en mindre by slik som Holmestrand.

Fakta:

  • HighLift er en høytemperatur varmepumpeteknologi som kan hjelpe industrien med å nå sine miljømål ved å redusere CO2-utslipp, erstatte fossilt drivstoff med spillvarme og optimalisere energiforbruket.
  • Prosjektet er delfinansiert gjennom midler fra EU Horizon 2020 Fast Track to Innovation program.
  • Høsten 2020 utarbeidet selskapet en ny søknad til EU for finansiering til å teste ut en ny forretningsmodell basert på energisalg, samt for å oppskalere selskapet til å kunne ta fremtidig vekst. Søknaden ble honorert med «Seal of Excellence», noe som gir tilgang til ulike rettigheter og finansieringskilder innen EU Innovation Council, EIC.
  • Som et resultat av dette ble Olvondo Technology invitert tilå delta i arrangementet Energy4Planet under EU Green Deal, der et utkåret selskap får mulighet til å bygge et referanseprosjekt sammen med noen av de største europeiske energiselskapene. Blant de 21 selskapene som ble invitert til Energy4Planet ble Olvondo Technology denne våren kåret til vinneren av konkurransen for industrivarme.
  • Olvondo Technology samarbeidspartner er det spanske multinasjonale energiselskapet Iberdrola.

Les mer om selskapet på Olvondo Technology sine nettsider.

Teamet hos Olvondo Technology består av: Espen Weseth, Ekaterina Sinkevich, Morten Hope, Abubakar Khan, Stefano Vittor, Roger Myrvang, Tor-Martin Tveit, Yohannes K. Tesfagaber, Håvard Lillejord, Kim F. Aas. Hanne Wulff, Johan Eklund og Kenneth Metcalfe var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Olvondo Technology