Bilde fra aluminiumsmuseet. Utsnitt av en bil.

Aluminiummuseet og Jernverket Eidsfoss

Holmestrand kommune har en lang og interessant industrihistorie. Dette vises i Vestfoldmuseenes to avdelinger i kommunen; Jernverket Eidsfoss og Aluminiummuseet. På Eidsfoss kan du besøke Norges best bevarte jernverk, med en historie som strekker seg helt tilbake til 1697. I Holmestrand finner du Aluminiummuseet, som gir innblikk i en levende industrihistorie som er viktig for Norge den dag i dag.

Jernverket Eidsfoss

Etablering og utvikling av jernverket

I løpet av 1600-tallet ble det grunnlagt mange jernverk i Norge. På denne tiden kjempet Danmark-Norge og Sverige om hvem som skulle ha den ledende stillingen i Norden, og dette førte til at det ble stadig viktigere for Danmark-Norge å bli uavhengig av svensk jern. Det at både våpen og ammunisjon ble laget av jern, gjorde det til den soleklart viktigste strategiske råvaren.

Jernverket Eidsfoss ble grunnlagt på kongens initiativ. Han ga det ærefulle oppdraget til generalløytnant Caspar Herman Hausmann (1653–1718) i 1697. Eidsfoss vokste utover 1700-tallet til å bli et aktivt verkssamfunn. Tre områder med arbeiderboliger ble bygget, og Eidsfoss hovedgård fikk den formen den har i dag. Etter hvert fikk Eidsfoss også egen kirke og skole, og i 1901 åpnet Tønsberg-Eidsfossbanen.

På Eidsfoss har bevaring og dugnadsånd vært viktig, og derfor kan du i dag besøke et nærmest komplett kulturmiljø med arbeiderboliger, skolestue, kirke, industribygg, og Eidsfos hovedgård med hageanlegg.

Utstillinger på Eidsfoss

På Eidsfoss finnes det flere interessante utstillinger. Her kan du lære om stortingspolitiker Rakel Seweriin og formerenka Elise Kristensen, besøke et gammelt klasserom, og et Postkontormuseum.

På Eidsfoss Jernverksmuseum vises en stor samling av støpejernsprodukter fra tidlig 1700-tall til 1960-årene. Jernovene med flotte utsmykninger har en sentral plass, men du får også kunnskap om produksjonsmetoder og teknologihistorie på museet.

Det nyeste tilskuddet er en utstilling om produksjonen av godsvogner fra slutten av 1800-tallet til 1968 på Eidsfoss.

 

Om besøket på Eidsfoss

Eidsfoss er et samfunn med en egen ro og et historisk sus. Det lille tettstedet ligger i naturskjønne omgivelser mellom de to vannene Bergsvannet og Eikern.

Her kan man kombinere et museumsbesøk med å rusle en tur langs kulturstien, gå på de ulike galleriene og butikkene, spise på Kroa og ta et bad.

Gjennom sommerhalvåret er det også mange spennende arrangementer.

Velkommen til Eidsfoss!

Aktivitetsdager i Eidsfoss. Steker vafler. Foto.
Jernverket Eidsfoss, aktivitetsdager, foto Vidar Askland

Aluminiummuseet

Om museet

Aluminiummuseet ligger sentralt i Holmestrand i tilknytning til fabrikklokalene.

I Holmestrand har det vært videreforedling av aluminium siden 1919. I dag er produksjonene basert på resirkulering. Panter du brusboksen din får den nytt liv i Holmestrand. Byen har hele verden som marked. 

Museet åpnet for første gang i 2002 og gjenåpnet med ny utstilling i 2019. Museet er det eneste i landet som forteller om den rike norske tradisjonen for videreforedling av aluminium.

Om utstillingen

Du kjenner sikkert til bronse- og jernalder, men aluminiumalderen har du kanskje ikke hørt like mye om? Aluminium har vært helt vesentlig i moderniseringen av landet vårt. Lettmetallet omgir oss på alle kanter – i bygninger, båter, fly og biler, husholdningsmaskiner, emballasje, datamaskiner, mobiltelefoner og oppbevaring av mat og drikke. Aluminium er vår tids metall, og metallets status som eksplisitt moderne gjenspeiles i utstillingen.

I utstillingen kan du lære mer om metallets egenskaper, fremstilling, bruksområder og designhistorie. Miljøproblematikk og miljøvennlig produksjon er et sentralt tema i utstillingen.

Designhistorie

Du visste kanskje ikke at felgen på din nye bil kan ha vært din bestemors kaffekjele? Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige uten at det forringes. På museet får du innblikk i produktutvikling og designhistorie i form av et lysende uendelighetssymbol i gulvet. Det består av 19 montre som viser hverdagsgjenstander på en annen måte enn hva vi vi er vant til.

Fremstilling

Da aluminium ikke finnes i ren form, må det framstilles. Det er en svært kraftkrevende prosess. I utstillingen kan du følge metallets livssyklus fra dets tilblivelse til det blir omstøpt og resirkulert. Vannkraft er blant Norges fortrinn i denne prosessen. Det kommer til uttrykk i form av en vannskulptur med bildeler fra VOLVO, – som omstøpes og resirkuleres i Holmestrand.

Metallets bruksområder

Aluminium er en viktig byggestein i det moderne samfunnet vårt. I museets «Krystallpalass», får du gjennom film og gjenstander innblikk utvidelsen av metallets bruksområder fra industrieventyrets spede begynnelse og fram til dagens virksomhet.

Kino

Soria Moria er museets kino som inviterer til reiser i tid. Her kan du følge produksjonsprosessen fra aluminiumbarre til ferdig kaffekjele, få innblikk i dagens produksjon, oppleve gamle reklamefilmer og bli kjent med etableringen av aluminiumindustri i Norge for å nevne noe.

For barna

Museet har et eget spillrom for barn. Gjennom tre morsomme spill kan barna lære om aluminiumatomet, hvor mye strøm det er å spare på resirkulering framfor produksjon av råaluminium og miljøproblematikk.

Lyst til å vite mer? Besøk Aluminiummuseet og få innblikk i historien om vår tids metall og Norges tredje største eksportvare.

Besøk gjerne museene nettsider eller sjekk de ut på Instagram og Facebook.

https://vestfoldmuseene.no/aluminiummuseet/ 

https://vestfoldmuseene.no/jernverket-eidsfoss/