Gjør suksess med cafe og selskapslokaler i Eidsfoss

På Hovedgården i Eidsfoss ligger det en sjarmerende og ærverdig cafe og selskapslokaler. Hit kommer besøkende fra fjern og nær. Innehaver Aina Næss åpnet for ett år siden og er overveldet over responsen. – Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle gå så fantastisk bra som det har gjort, sier hun.

Historien om hvordan Aina overtok Hovedgården ble til med et kjøp av en boligtomt for noen år siden. Siden de voksne barna til Aina og mannen hennes Leif for lengst var flyttet ut av barndomshjemmet, bestemte de to seg for å prøve noe nytt. Det gamle huset deres trengte mye kjærlighet, så de drømte om en mer lettstelt og praktisk bolig med alt på ett plan. De solgte huset i Sandefjord og kjøpte tomt på det nye boligfeltet i Eidsfoss.

– Vi har ingen tilknytning til Eidsfoss, så det var veldig tilfeldig at vi endte opp her. Vi kikket på kartet, visste at vi ville nordover, men ikke til Tønsberg – og mannen min ønsket maks én time med pendling til jobben i Sandefjord. Vi kikket på mange tomter og valget falt til slutt på Eidsfoss.

Elsker å bo i Eidsfoss

For fem år siden flyttet de inn i et nytt funkishus som ligger vakkert til på en nydelig utsiktsplass mot Eikeren.

– Vi elsker å bo her – det er helt fantastisk! Vi falt for frihetsfølelsen, utsikten og nærheten til både vannet og skogen. På nedsiden av huset har vi både badeplass, brygge og båtplass. Her har vi fått hus og hytte i ett! I tillegg er Eidsfoss er et sjarmerende og landlig sted, med et lite og veldig trivelig samfunn. Vi stortrives, og hvilepulsen senker seg hver gang jeg kommer hjem. Jeg er halvt urban og halvt naturmenneske – så det å bo her passer meg perfekt, sier Aina, som nesten daglig pendler til Oslo og får kjenne på bypulsen der.

Skapte en ny arbeidsplass

Aina er interiørdesigner, og hun har i mange år drevet agenturselskapet Woods som har lokaler på Frogner i Oslo. Da Aina flyttet til Eidsfoss tok det ikke lang tid før hun begynte å leke med ideen om å åpne en interiør- og livsstilsbutikk i de gamle jernverkslokalene til Eidsfoss Jernverk.

– Vi ble begge overrasket over hvor mye folk som var innom her, særlig i helgene. De første gangene vi var innom Eidsfoss Kro ble vi helt satt ut av hvor mange gjester det var der. I tillegg var det alltid mange som gikk tur eller besøkte landhandleren og galleriene. Mannen min sa: «Du burde ha et utsalg her!». Og slik ble det. Jeg åpnet først en interiørbutikk i gamle dusjen til Eidsfoss verk, men når muligheten for å ta  over Hovedgården ble mulig var jeg aldri i tvil. 

– Vi åpnet og bestemte oss for å se hva som skjedde – og det tok litt av.  Vi har vasket, ryddet og ominnredet dette fantastiske stedet. Og nå kommer det besøkende fra både Vestfold, Telemark, Oslo, Viken og Akershus. Jeg har også mange faste kunder blant de lokale. Vi har følt oss velkomne her fra dag én!

Foto: Hovedgården

Nyt en stenovnbakt pizza eller cappuccino i Eidsfoss

Driften på hovedgården er bygget rundt tradisjoner og historie, men har også fått utvikle seg til et mer moderne konsept. Det er åpen cafe hver helg med hjemmelagde kaker, bakevarer og lunsjretter. Ukentlig er det også besøk av foreninger, eventer og selskaper. 

– Hovedgården er allerede kjent for sin ekte italienske stenovnbakt pizza. Det setter kundene stor pris på.  Om ikke lenge åpner vi uteserveringen slik at kundene kan nyte godsakene ute i hagen med utsikt over renessansehagene eller mot Bergsvannet og Eikern. 

Siste nytt fra hovedgården er at du nå også har mulighet til å overnatte! Det gamle kontoret til Eidsfoss verk, populært kalt Motellet, rommer nå sengeplasser i koselige omgivelser. 

Aina sin drøm i Eidsfoss startet med interiørbutikken Crocus nede på Eidsfoss verk, men denne har hun tatt med seg opp i sidebygningen på Hovedgården. Her finner du produkter for hus og hytte, men også den koselige venninnegaven. 

Hun skryter av samholdet blant de som driver næring rundt gamle Eidsfoss. De ulike aktørene står sammen om å arrangere både markedsdager, konserter og kunstutstillinger. 

Anbefaler Holmestrand

For Aina ble drømmen virkelighet i Eidsfoss og hun jobber iherdig med å etablere sin drift i Eidsfoss. Hun har et klart råd til andre som vurderer å flytte til eller starte virksomhet i Holmestrand kommune.

– Gjør det! Holmestrand er en kommune som har alt og det er kort vei til alt. Man bruker under 1 time til Oslo og vil man ikke kjøre bil tar du toget fra Sande eller Holmestrand. Et annet stort pluss her i Eidsfoss er at du – for en rimeligere penge enn mange andre steder – får villa med hage og utsikt, direkte tilgang til naturen og sørlandsfølelse på grunn av nærheten til vannet.

Sjekk ut Hovedgården og Aina på Instagram: Eidsfos Hovedgård (@hovedgaarden) | Instagram og (2) Hovedgården | Facebook på Facebook.


Vil du vite mer om Eidsfoss? Sjekk ut Visiteidsfoss.no

Veranda med utsikt i Eidsfoss. Foto
Foto: Børre E. Helgerud