Leder av Holmestrand og Omegn Turistforening Birgit Sandin Vildalen bader fra badetrappa i Hagemannsparken i Holmestrand sentrum

Her trives friluftselskeren

Mangeårig friluftselsker og engasjerte, Birgit Sandin Vildalen, har en lang liste med turtips og favorittplasser i Holmestrand og omegn. – Kysten og mulighetene for et allsidig friluftsliv er noe av det jeg setter mest pris på, sier hun.

Hver lørdag, året rundt, tar Birgit Sandin Vildalen seg et morgenbad fra badetrappa ved Hagemannsparken i Holmestrand sentrum. Hun er en av over 20 ivrige isbadere i gjengen Damer i Fri Flyt som i hele 16 år har tatt seg et morgenbad her – uansett vær, vind og sjøtemperatur.

– Det er en herlig og forfriskende måte å starte dagen på, og vi må jo videreføre Holmestrands stolte tradisjoner fra slutten av 1800-tallet som en kjent badeby. Her er det mange bademuligheter både langs kysten og i marka, sier hun og legger til:

– Det var i sjøen her jeg lærte meg å svømme. Jeg vokste opp i Lunner på Hadeland, men farmoren min bodde her, og vi var ofte hos henne i feriene.

Leder av Holmestrand og Omegn Turistforening Birgit Sandin Vildalen står ved havna i Holmestrand sentrum
Foto: Børre E. Helgerud

Holmestrand er et friluftseldorado

Men det er ikke bare bademulighetene som begeistrer friluftsentusiasten. Som tidligere veldig engasjert i regionens turistforening og også turleder, kjenner hun mulighetene som finnes bedre enn de fleste. Hun har mange fine turtips til deg som vil utforske din «nye» kommune, enten du er fastboende eller på jakt etter drømmeplassen å etablere deg.

– Holmestrand, Sande og Hof er et friluftseldorado med store variasjoner. Det er mange fine turmuligheter i nærheten av der folk bor, enten de bor i Holmestrand, Hof eller Sande. Kyststien vår er en perle jeg vil trekke frem. Den går langs kysten gjennom hele kommunen. I nord starter den på grensen mellom Berger og Holmestrand, og så slynger den seg gjennom hele kommunen ned til kommunegrensen mot Horten. Her finnes det flotte badeplasser, teltplasser og campingplasser.

Birgit trekker også frem turmulighetene i Botnemarka og Vestskauen.

– Begge områder byr på et stort nett av turveier og stier – og ikke minst fantastisk flotte skiløyper på vinteren da dette er to virkelig snøsikre steder. Og vil du ut på tur på kveldstid finner du kilometer på kilometer med flotte lysløyper.

Dame på tur i solnedgang. Foto.
Foto: Privat

Birgit har funnet den perfekte hengekøyeplassen ved Ruseberget langs kyststien
Foto: Privat

Overnattingsmuligheter på tur i Holmestrand

Holmestrand og Omegn Turistforening har i dag to hytter som er åpne for besøk.

– Hytta på Brannåsen i Botnemarka – høyt over Oslofjorden – er et populært dagsturmål, særlig i vintersesongen. Her er det overnattingsmuligheter for mindre grupper. Nordre Løkenseter er en enklere hytte som også ligger i Botnemarka, like under toppen Hvittingen. Begge hyttene har serving hver søndag gjennom høst- og vintersesongen.

I løpet av 2021 ble det også satt opp en ny hytte i Botnemarka.

– Tyristua har enda flere sengeplasser og en gapahuk. Her er tanken at en hel skoleklasse skal kunne overnatte.

Bålpanne med fyr med utsikt til Holmestrandfjorden. Foto.
Foto: Privat

En av Birgit Sandin Vildalen sine favorittplasser i Holmestrand vinterstid er turistforeningenshytta Brannåsen. – Etter en skitur på 3,5 km smaker det godt med en vaffel foran bålpanna. Utsikten mot Oslofjorden er fantastisk der oppe, sier hun.
Foto: Privat

Pendler fra Holmestrand til Oslo

Vildalen og familien flyttet fra Hadeland til Mulvika i 2005 fordi drømmejobben dukket opp i Holmestrand. Noen år senere flyttet arbeidsplassen hennes til Lysaker, men familien valgte å bli boende.

– Selv om ungene nå er voksne har jeg blitt boende. Jeg trives veldig godt og har et stort nettverk. I fjor flyttet jeg fra Mulvika og inn i et sjarmerende trehus fra 1889 midt i Holmestrand sentrum. Jeg stortrives med å bo sentralt. Jeg kan spasere over gata til en koselig kafe, det er kort vei ut i naturen, jeg har båtplass i Hagemann og jeg bruker to minutter til togstasjonen. Selve togturen inn til jobben på Lysaker tar kun 45 minutter.

Vildalen jobber til daglig i det internasjonale selskapet Marlink, som er verdens ledende leverandør av maritim satellittkommunikasjon. Her er hun Head of Q&HSE.

– Det er en veldig spennende jobb. Jeg er utdannet ingeniør og har en tilleggsutdannelse som revisjonsleder som gjør at jeg jobber som ansvarlig for selskapets kvalitet og HMS.

«Plassen vår» Holmestrand – en allsidig kommune

Vildalen er ikke bare begeistret over Holmestrands sentrale beliggenhet og de allsidige friluftsmulighetene. Hun mener kommunen generelt kan beskrives med ett ord: variasjon.

– Det er store variasjoner mellom både Holmestrand by, kystlinjen og det mer landlige miljøet lenger inn. Vi har mye spennende kulturaktivitet på Eidsfoss, et rikt tilbud innen korps, teater og idrett – og en spennende historie med blant annet industri og sjøfart. Kommunen har også flere skoletilbud. Montessoriskolen og barnehagen drives i Holmestrand som et alternativ, ikke som en nedlagt grendeskole slik vi ser mange andre steder. Muligheten til et alternativ vitner om at her er det er lov å være annerledes! Slik jeg ser det har Holmestrand-regionen ALT.

Nyttige lenker for den friluftsinteresserte: