Innehaver ved Crocus i Eidsfoss. Foto

Gjør suksess med livsstilsbutikk i Eidsfoss

I Bakgata i Eidsfoss ligger den sjarmerende livsstilsbutikken Crocus Studio Shop, og hit kommer besøkende fra fjern og nær. Innehaver Aina Næss åpnet for to år siden og er overveldet over responsen. – Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle gå så fantastisk bra som det har gjort, sier hun.

Historien om hvordan Crocus Studio Shop ble til startet med et kjøp av en boligtomt for noen år siden. Siden de voksne barna til Aina og mannen hennes Leif for lengst var flyttet ut av barndomshjemmet, bestemte de to seg for å prøve noe nytt. Det gamle huset deres trengte mye kjærlighet, så de drømte om en mer lettstelt og praktisk bolig med alt på ett plan. De solgte huset i Sandefjord og kjøpte tomt på det nye boligfeltet i Eidsfoss.

– Vi har ingen tilknytning til Eidsfoss, så det var veldig tilfeldig at vi endte opp her. Vi kikket på kartet, visste at vi ville nordover, men ikke til Tønsberg – og mannen min ønsket maks én time med pendling til jobben i Sandefjord. Vi kikket på mange tomter og valget falt til slutt på Eidsfoss.

Elsker å bo i Eidsfoss

For tre år siden flyttet de inn i et nytt funkishus som ligger vakkert til på en nydelig utsiktsplass mot Eikeren.

– Vi elsker å bo her – det er helt fantastisk! Vi falt for frihetsfølelsen, utsikten og nærheten til både vannet og skogen. På nedsiden av huset har vi både badeplass, brygge og båtplass. Her har vi fått hus og hytte i ett! I tillegg er Eidsfoss er et sjarmerende og landlig sted, med et lite og veldig trivelig samfunn. Vi stortrives, og hvilepulsen senker seg hver gang jeg kommer hjem. Jeg er halvt urban og halvt naturmenneske – så det å bo her passer meg perfekt, sier Aina, som nesten daglig pendler til Oslo og får kjenne på bypulsen der.

Skapte en ny arbeidsplass

Aina er interiørdesigner, og hun har i mange år drevet agenturselskapet Woods som har lokaler på Frogner i Oslo. Da Aina flyttet til Eidsfoss tok det ikke lang tid før hun begynte å leke med ideen om å åpne en interiør- og livsstilsbutikk i de gamle jernverkslokalene til Eidsfoss Jernverk.

– Vi ble begge overrasket over hvor mye folk som var innom her, særlig i helgene. De første gangene vi var innom Eidsfoss Kro ble vi helt satt ut av hvor mange gjester det var der. I tillegg var det alltid mange som gikk tur eller besøkte landhandleren og galleriene. Mannen min sa: «Du burde ha et utsalg her!». Og slik ble det. Jeg åpnet butikken og samtidig nettbutikken crocus.no.

Aina pusset opp og innredet det som er jernverkets gamle dusjanlegg, og responsen ble mye bedre enn hva hun hadde våget å drømme om.

– Vi åpnet og bestemte oss for å se hva som skjedde – og det tok litt av. Vi gikk raskt fra å bestille to paller med varer som en start til nå å bestille mange paller i uken. Hit kommer besøkende fra både Vestfold, Oslo, Viken og Akershus. Jeg har også mange faste kunder blant de lokale. Vi har følt oss velkomne her fra dag én!

Utstilling med lykter hos Crocus AS, Eidsfoss. Foto.
Foto: Børre E. Helgerud

Nyt en cappuccino i Eidsfoss

I juni fyller butikken to år, og holder åpent lørdag og søndag året rundt, men i sommermånedene holder de åpent fem dager i uken, fra onsdag til søndag. I butikklokalene, som oser av karakter og sjel, finnes både interiørartikler, såper, krystaller, delikatesseprodukter og møbler fra Bali. Nå kan du også kjøpe baristakaffe der.

– Det nyeste tilskuddet i butikken er en ny kaffemaskin. Det setter kundene stor pris på. Vi serverer også enkle innpakkede kaker, rawkaker og kuleis for take away. Om ikke lenge åpner vi uteserveringen slik at kundene kan nyte godsakene på plassen foran butikken.

Hun skryter av samholdet blant de som driver næring rundt gamle Eidsfoss Verk. De ulike aktørene står sammen om å arrangere både markedsdager, konserter og kunstutstillinger. 

Anbefaler Holmestrand

Aina pendler fortsatt til bedriften sin i Oslo og driver butikken i Eidsfoss. Hun har et klart råd til andre som vurderer å flytte til eller starte virksomhet i Holmestrand kommune.

– Gjør det! Holmestrand er en kommune som har alt og det er kort vei til alt. Jeg bruker under 1 time til jobben i Oslo. Vil jeg ikke kjøre bil tar jeg toget fra Sande eller Holmestrand. Et annet stort pluss her i Eidsfoss er at du – for en rimeligere penge enn mange andre steder – får villa med hage og utsikt, direkte tilgang til naturen og sørlandsfølelse på grunn av nærheten til vannet.

Sjekk ut Crocus og Aina på Instagram: @crocus.no og @funkis_paa_landet
Vil du vite mer om Eidsfoss? Sjekk ut Visiteidsfoss.no

Veranda med utsikt i Eidsfoss. Foto
Foto: Børre E. Helgerud